perjantai 14. joulukuuta 2012

Perustukset ja sisätäytöt


Lämpömittari näytti tiistai-aamuna -24 astetta. Perustusten tekijät olivat tulossa asentamaan muotteja tontille. Ajattelin jo, että taas tämä siirtyy myöhemmälle - olihan aloittamisaikaa siirretty jo reilulla parilla viikolla. Mutta kovia ukkoja olivat! Siellä he päivän muotteja asentelivat pakkasesta huolimatta. Pakkanen ei antanut periksi ollenkaan päivän aikana, vaan pysytteli -20 paremmalla puolella. Itse en joutanut paljoa paikalla olemaan työkiireiden vuoksi. Vaan eipä siellä olisi minulle käyttöä ollutkaan. Varmaan enemmän olisin haitoilla ollut. Ensimmäisen päivän aikana työmiehet tekivät muotit, eristykset ja raudoitukset.

Muotit valmiina
Raudoitukset
Seuraavana päivänä pakkanen lauhtui. -15 rupesi jo tuntumaan lämpimältä. Olin edellisenä päivänä hankkinut  aggregaatin vibraa ja lämmitystä varten. Vibraus siis tiivistää valetun betonin. Aamupäivällä työmiehet viimeistelivät muotteja ja muutama tunti meni odotellessa betoniautoa. Valu pääsi alkamaan vasta iltapäivällä. Pakkanen oli noussut muutamalla asteella ja pimeä tuli joutuisasti. Betoniauton kuljettaja kehui, että olivat edellisenä päivänä valaneet jonkun julkisen rakennuksen pohjaa -25 asteen pakkasessa. Betoni oli aina välillä jäätynyt putkistoon, mutta nyt ei ollut sitä vaaraa. Pari betoniautoa siinä tontilla kävi. Itse vain katselin, kun muut tekivät. Sekin katselu jäi kesken, kun piti lähteä töihin. Jäin siihen käsitykseen että betonin laiton ja vibrauksen jälkeen pinta oli tasoitettu ja tarkastettu laserilla tms, että korko on tasan joka puolelta. Valun jälkeen miehet olivat laittaneet pressut päälle suojaksi ja 2 lämpöpuhallinta puhaltamaan alle, jottei betoni pääse jäätymään heti. Puhaltimet olivat puhaltaneet niin kauan kuin aggregaatissa bensaa riitti. Vähintään 8 tuntia olisi ollut hyvä olla lämmitys päällä. 


Betonia muotteihin

Seuraavana päivänä oli itsenäisyyspäivä eikä tontilla tapahtunut mitään. Kävin laittamassa vielä lämmitykset päälle, koska pakkanen oli noussut taas yli kahdenkymmenen. Maatyömiesten kanssa soiteltiin ja varmisteltiin lauantain aikataulua. 

Perjantaina valuntekijät kävivät purkamassa muotit.

Launtaina oli sisätäyttöjen vuoro. Onneksi ilma oli lauhtunut jo kymmenen seutuville. Aamu alkoi sähkökaapeleiden laitolla. Unohdimme laittaa kaapelin liittymän luo ensimmäisellä kerralla kun putkia kaivettiin maahan. Mutta ehtihän nuo vieläkin. Ensin sokkelin alta kaivettiin suojaputki jonka sisällä runkokaapeli tms ja kuparilankaa. Teknisessä tilassa on jakokeskus sisätiloihin. Ulkopuolelta lähtee sitten keskukselta runkokaapelit liittymälle, autotalliin ja pihavaloille. Sitten siirryttiin sisätäyttöjen tekemiseen. Aluksi talon pohjalle laitettiin suodatinkangas, jminkä jälkeen pohjaa alettiin täyttää hiekalla ja lätkäämään. Perustusten ulkopuolelle laitettiin routaeristeet. 100mm routaeristettä sivuille ja nurkkiin 150mm, talosta poispäin 1,8 metriä. Sivut oli helppo täyttää, mutta nurkkia laittaessa meni vähän enemmän aikaa. Salaojakaivojen ja sadevesiputkien vuoksi täytyi palasia sovitella ja leikata sopiviksi. Päälle tuli vielä hiekkakerros. Sokkelin täytön jälkeen laitoimme vielä lattiaeristekerroksen päälle, ettei keväällä täytöt olisi kovin jäässä. Pressut vielä päälle suojaksi ja lumi saa sataa päälle omaksi eristeeksi.
Sisätäyttöjen lätkäystä

Routaeristeet aluillaan

Nyt sitten vain odotellaan kevättä, että pääsee rakentamaan. Talvikuukausina on vielä hyvää aikaa suunnitella! Talo toimitetaan näillä näkymin maaliskuun puolessa välissä.

- T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti